Δεν είναι όλες οι θερμίδες ίδιες!
Chris Tsochantaris
29 Ιανουαρίου, 2024
1 min reading time
Δεν είναι όλες οι θερμίδες ίδιες!
Γι’ αυτό δεν αρκεί απλως να μετράμε θερμίδες αλλά εχει μεγάλη σημασία κι από πού προέρχονται οι θερμίδες!
Ποσο δηλαδή επεξεργασμένη είναι η τροφή που τρώμε.
Τι σχέση έχει αυτό με τις θερμίδες θα μου πεις🙄
Μεγάλη!
Όσο πιο επεξεργασμένη είναι μια τροφή τοσο πιο εύκολο είναι για το σώμα να απορροφήσει όλες τις θερμίδες και γρήγορα!! Συνθήκες που οδηγούν όχι μόνο στην πρόσληψη βάρους αλλά και στην αύξηση του ρίσκου για αρκετές παθήσεις.
Αντίθετα όταν η τροφή δεν είναι επεξεργασμένη κι έχει πολλές φυτικες ινες το σώμα δυσκολεύεται να τις απορροφήσει!
Βλέπεις όσο πιο σκληρή είναι η δομή μιας τροφής τόσο πιο δύσκολο είναι για τα πεπτικά ένζυμα να κάνουν τη δουλειά τους με αποτέλεσμα ένα μέρος των θερμίδων να πηγαίνει κατευθείαν στην 🚽❗️
(Υπολογίζεται πως περίπου το 25% των θερμίδων των ξηρών καρπών δεν απορροφάται😃)
Και όχι μόνο αυτό αλλά το σώμα στην προσπάθειά του να διασπάσει και να μεταβολίσει μια τροφή πλούσια σε ίνες καταναλώνει περισσότερη ενέργεια! Δηλαδή καίει περισσότερες θερμίδες!🏃🏽♀️
Είμαστε δηλαδή κερδισμένοι από δύο πλευρές!!
Και βέβαια μην ξεχνάμε και τον τρίτο πολύ σπουδαίο μηχανισμό που είναι η επίδραση που έχουν οι φυσικές τροφές στην μικροβιακή χλωρίδα ενεργοποιώντας μηχανισμούς που μας κάνουν να αισθανόμαστε χορτάτοι!!
Επιπλέον φαίνεται πως 55- 75% των θερμίδων που παίρνουμε από τους ξηρούς καρπούς τις κόβουμε από τα επόμενα γεύματα γιατί τρώμε λιγότερο! Κάτι που δεν συμβαίνει όταν τρώμε επεξεργασμένες τροφές!🍩🍟🍔🍰
Όσον αφορά στο ψωμί καλό είναι να είναι φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από αλεύρι ολικής και ιδανικά να είναι και πολύσπορο!
Και τέλος δεν ξεχνάμε πως ο σημαντικότερος λόγος για να τρώμε τροφές με τη λιγότερη δυνατή επεξεργασία είναι η υγεία μας!😃
📚Mattes RD, Dreher ML. Nuts and healthy body weight maintenance mechanisms. Asia Pac J Clin Nutr. 2010
Γι’ αυτό δεν αρκεί απλως να μετράμε θερμίδες αλλά εχει μεγάλη σημασία κι από πού προέρχονται οι θερμίδες!
Ποσο δηλαδή επεξεργασμένη είναι η τροφή που τρώμε.
Τι σχέση έχει αυτό με τις θερμίδες θα μου πεις🙄
Μεγάλη!
Όσο πιο επεξεργασμένη είναι μια τροφή τοσο πιο εύκολο είναι για το σώμα να απορροφήσει όλες τις θερμίδες και γρήγορα!! Συνθήκες που οδηγούν όχι μόνο στην πρόσληψη βάρους αλλά και στην αύξηση του ρίσκου για αρκετές παθήσεις.
Αντίθετα όταν η τροφή δεν είναι επεξεργασμένη κι έχει πολλές φυτικες ινες το σώμα δυσκολεύεται να τις απορροφήσει!
Βλέπεις όσο πιο σκληρή είναι η δομή μιας τροφής τόσο πιο δύσκολο είναι για τα πεπτικά ένζυμα να κάνουν τη δουλειά τους με αποτέλεσμα ένα μέρος των θερμίδων να πηγαίνει κατευθείαν στην 🚽❗️
(Υπολογίζεται πως περίπου το 25% των θερμίδων των ξηρών καρπών δεν απορροφάται😃)
Και όχι μόνο αυτό αλλά το σώμα στην προσπάθειά του να διασπάσει και να μεταβολίσει μια τροφή πλούσια σε ίνες καταναλώνει περισσότερη ενέργεια! Δηλαδή καίει περισσότερες θερμίδες!🏃🏽♀️
Είμαστε δηλαδή κερδισμένοι από δύο πλευρές!!
Και βέβαια μην ξεχνάμε και τον τρίτο πολύ σπουδαίο μηχανισμό που είναι η επίδραση που έχουν οι φυσικές τροφές στην μικροβιακή χλωρίδα ενεργοποιώντας μηχανισμούς που μας κάνουν να αισθανόμαστε χορτάτοι!!
Επιπλέον φαίνεται πως 55- 75% των θερμίδων που παίρνουμε από τους ξηρούς καρπούς τις κόβουμε από τα επόμενα γεύματα γιατί τρώμε λιγότερο! Κάτι που δεν συμβαίνει όταν τρώμε επεξεργασμένες τροφές!🍩🍟🍔🍰
Όσον αφορά στο ψωμί καλό είναι να είναι φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από αλεύρι ολικής και ιδανικά να είναι και πολύσπορο!
Και τέλος δεν ξεχνάμε πως ο σημαντικότερος λόγος για να τρώμε τροφές με τη λιγότερη δυνατή επεξεργασία είναι η υγεία μας!😃
📚Mattes RD, Dreher ML. Nuts and healthy body weight maintenance mechanisms. Asia Pac J Clin Nutr. 2010
Ίσως σας αρέσουν επίσης
Γιατί θέλουν προσοχή τα βούτυρα ξηρών καρπών!
Φαίνεται πως περίπου το 30% των θερμίδων των ξηρών καρπώ
Chris Tsochantaris
29 Ιανουαρίου, 2024
Chris Tsochantaris
29 Ιανουαρίου, 2024